Karpis priklauso karpių žuvų šeimai. Tai yra viena seniausių Europoje kultūrinių žuvų ir auginami beveik visur, tiek tvenkiniuose, tiek ežeruose ir kt. Gali užaugti iki 1 m ilgio ir sverti 20 ir daugiau kilogramų. Tai šiltavandenė žuvis, todėl geriausiai auga kai vandens temperatūra 20–28 °C. Lietuvos ūkiuose auginami žvynuotieji ir veidrodiniai karpiai. Būdami 4-5 metų amžiaus jau neršia pirmąjį kartą (gegužės gale ar birželio pradžioje, seklesnėse vietose, kur yra augalijos). Galėsite džiaugtis natūraliu populiacijos prieaugliu.
Tai nesunkiai veisiama, greitai ir ekonomiškai užauginama žuvis. Karpis pakelia platų diapazoną sąlygų, nebijo seklių ir smarkiai įšylančių vandenų, gan sėkmingai gali išgyventi vidurvasario deguonies trūkumą. Augindami karpius galėsite džiaugtis ne tik įspūdinga žūkle, bet ir mėgautis gero skonio savybėmis pasižyminčia žuvimi.
Mityba: natūralioje aplinkoje minta vabzdžių lervomis, kirmėlėmis, vėžiagyviais, moliuskais. Karpiai yra visaėdžiai, ėda praktiškai viską, ką randa valgomo ir ką gauna iš savo šeimininkų. Į jų racioną įeina ir augalai.
Nuolatiniam šėrimui puikiai tinka lubinai, kviečiai, žirniai, kvietrugiai, avižos, saulėgrąžų, rapsų, kanapių išspaudos. Šerti galima pilno grūdo, neapdorotais grūdais, o norint pagerinti šėrimo efektyvumą, grūdus galima rupiai sumalti, sutraiškyti. Galima šerti plikytais grūdais, bet šėrimo normos turi būti ribotos, nes tokie grūdai vandenyje greičiau rūgsta. Karpiui priaugti 1 kg svorio paprastai reikia sušerti apie 5 kg grūdų.
Geriausi rezultatai pasiekiami šeriant ekstruduotais pilnaverčiais pašarais. Kokybiškas ir pakankamas šėrimas sumažina karpių potraukį rausti ir ardyti kūdros krantus. Efektyviausiam jų šėrimui naudojamos mechaninės arba automatinės žuvų šėryklos.
Įžuvinimo normos (rekomendacijos) 1 arui:
- Karpio lervučių (0-1 g ) - 0,5 dozės (500 vnt.)
- Vienmečių karpių (15-30 g ) - 1-3 kg
- Dvimečių karpių (100-300 g ) - 1 -5 kg (jeigu šeriate papildomai normą galima didinti)